Poznań Strzeszyn | 2013

Powierzchnia użytkowa

209 m2

Architekci

Piotr Jankowski
Michał Piechnik

Status

Projekt: 2013
Realizacja: 2015

Założenia projektowe

Projekt obejmował ocieplenie ścian kondygnacji mieszkalnych oraz całkowitą wymianę konstrukcji elewacji w części biurowej.
Aby nie zwiększać obciążenia wsporników żelbetowych, nową elewację zaprojektowano jako lżejszą niż demontowana, istniejąca. Nowa konstrukcja ze słupków oraz stalowych kaset wzdłużnych, wypełnionych wełną mineralną, wykończona została okładziną z kasetonów stalowych, malowanych proszkowo. Podziały elewacji dopasowano do istniejącej konstrukcji żelbetowej i projektowanej stolarki okiennej, a kolorystykę zróżnicowano wstawkami z ciemniejszych kasetonów. Modernizacja w znaczący sposób poprawiła komfort pracy w części biurowej.